Ponturi pentru începători: cum te antrenezi pentru următoarea cursă MTB?

Cursele pentru împătimiții pedalatului montan sunt din ce în ce mai frecvente și adună participanți entuziaști să descopere trasele, să facă față provocărilor și să-și îmbunătățească performanțele de le cursă la cursă. Dacă ești un rider experimentat, ai cu siguranță un ritual foarte bine pus la punct înainte de fiecare cursă, dar dacă ești la prima participare ai nevoie de niște sfaturi practice, astfel încât să poți face față cu brio la inițierea în ale curselor.

Casca este elementul fără de care nu ai voie să te prezinți la start, dar chiar dacă ai o cască performantă, nu înseamnă că ești pregătit să faci față provocărilor drumurilor forestiere și urcărilor dure pe poteci înguste de munte. Hai să vedem cam ce ar trebui să faci să nu ieși șifonat din prima ta cursă MTB. Citește cu atenție!

Nu te îndepărta de casă! Pentru prima cursă, ar fi recomandat să nu te avânți pe tărâmuri necunoscute. Rămâi la o distanță rezonabilă de casă, unde ești familiar cu terenul. Poate că ai și parcurs, în turele de weekend, traseul propus de organizatori, așa că îl cunoști, iar bicicleta ta este setată pentru tipul de traseu propus. Chiar dacă la tura de plăcere ți s-a părut un traseu ușor, în condiții de concurs, unde se impune un ritm mai alert, vei trăi o cu totul altă experiență.

Convinge un prieten să participe! Până la urmă, mountain bikeing-ul este și o experiență socială, așa că ar fi păcat să participi singur. Convinge un prieten cel puțin la fel de pasionat ca și tine de MTB să se înscrie. În plus, cu un prieten alături, presiunea competiției parcă nu mai este chiar atât de apăsătoare. Încă ceva, indiferent pe cine inviți să participe cu tine, asigură-te că se poate trezi devreme. De obicei, startul se dă destul de devreme, așa că ar trebui să plecați din oraș „cu noaptea-n cap”.

Stabilește-ți obiectivele! Ce îți dorești de la cursă? Participi pentru experiență sau visezi la o clasare pe podium? Dacă vrei să faci performanță vei avea nevoie de o perioadă de antrenament destul de intens pentru a fi într-o formă care să-ți permită să speri la o clasare bună. Chiar dacă este o cursă de amatori, concurenții sunt antrenați, iar majoritatea nu participă doar pentru o plimbare de plăcere. Alternează antrenamentele de forță cu cele de anduranță și cu cele de tehnică. Pentru anduranță, nu ar strica niște ture de șosea, iar pentru antrenamentele tehnice ieși prin pădure, pe dealuri, prin munți să te adaptezi cum se cuvine la condițiile care vor fi în cursă. Nu pleca în cursă fără încălzire dacă vrei să ajungi la vârful de performanță pentru care te-ai pregătit.

Atenție la mâncare! Napoleon spunea că un soldat mărșăluiește pe stomacul lui. Parțial, Napoleon avea dreptate. Atât timp cât stomacul nu este plin până la refuz, este esențial în susținerea efortului. Nu mânca înainte de cursă. Ia un mic dejun ușor dar care să-ți dea energie din plin. Ouăle fierte sunt un aliment excelent pentru micul dejun dinainte cursei. Pe traseu, profită de punctele de hidratare și alimentare.

Verifică bicicleta și pregătește echipamentul! Bicicleta trebuie să fie într-o stare tehnică perfectă înainte de cursă, așa că fă-i reglajele necesare. Eventual, poți trece pe la un atelier pentru o verificare completă. De asemenea, nu porni în cursă fără kit-ul de reparat pana. Este o defecțiune care apare frecvent pe offroad și nu ai vrea să ieși din cursă înainte să fi descoperit tot traseul. Echipamentul este la fel de important, așa că, dacă ești un ciclist împătimit, vei aprecia, cu siguranță proprietățile unui echipament de calitate.

Acestea fiind spuse, ne vedem în weekend la ultimele două etape din Triada MTB 2016, Păltiniș MTB Project în 23 iulie și Geiger MTB Challenge, în 24 iulie, evenimente pe care le susținem cu echipamente sportive personalizate dedicate pentru cicilism.

Leave a Reply