O abordare corectă a antrenamentului este esențială pentru atleții amatori

În ultimii ani curentul sportiv s-a intensificat și la noi. În toată țara au apărut competiții de anduranță care se bucură, de la an la an de o creștere importantă în popularitate. Pe lângă faptul că atrag tot mai mulți participanți, fie că este vorba de ciclism, alergare, triatlon sau alte sporturi. Doar în Sibiu și în zonele din jur se organizează competiții care au adunat deja un număr de ediții și încep ușor, ușor să se transforme în tradiții. Popularitatea crescută a sportului arată că oamenii înțeleg importanța unui stil de viață sănătos și, mai ales, riscurile la care îi expune sedentarismul, așa că, devin din ce în ce mai activi pentru prevenirea și combaterea lor.

Odată cu popularitatea, crește și competitivitatea, nivelul de performanță. Unii sportivi dezvoltă pasiuni puternice și încep să își dedice din ce în ce mai mult timp acestei pasiuni, pregătindu-se, de la concurs la concurs, din ce în ce mai bine. Mulți reușesc să atingă un nivel de performanță extraordinar într-un timp relativ scurt tocmai pentru că se documentează temeinic, dezvoltând astfel o abordare aproape științifică a programului de pregătire.

Atunci când se urmărește creșterea performanței, trebuie să fie determinate schimbări importante în fiziologie și metabolism. Capacitatea de eliberare a acidului lactic, abilitatea de a utiliza grăsimile în timpul competiției, astfel încât glicogenul să fie păstrat pentru sprintul final, abilitatea de a păstra un anumit ritm în timpul cursei, dar și de a face față la ruperile de ritm sunt doar câteva dintre aspectele care se îmbunătățesc în urma antrenamentelor. Aceste elemente ale capacității de adaptare a organismului la efort sunt cheia creșterii performanței, iar diferitele tipuri de antrenamente concepute pentru a dezvolta capacitățile și abilitățile necesare unei anumit discipline sportive sunt concepute astfel încât să vizeze exact acele abilități și capacități necesare disciplinei în cauză. Atleții profesioniști au programe de antrenament concepute atât în funcție de obiectivele care trebuie atinse, dar și personalizate în funcție de răspunsul organismului la programele impuse.

Această personalizare a antrenamentului devine din ce în ce mai populară și în rândul atleților amatori care vor să treacă la un nivel superior de performanță. În pauzele competiționale, cu precădere, dar și în timpul sezonului, mulți se orientează și către sfaturile unui antrenor personal, care să le conceapă un antrenament personalizat în urma căruia să obțină creșterea în performanță scontată. Sportivul amator care intră în circuitul competițiilor care îi sunt dedicate este motivat dacă sesizează creșteri în performanță și, pe lângă job-ul pe care îl are își dedică tot mai mult timp și resurse pasiunii, unii ajungând până la un concept de pregătire semi-profesionist.

Antrenorul poate face diferența între un antrenament personalizat eficient și un antrenament general. Creșterea simțitoare a performanței se poate face doar printr-un antrenament personalizat. În același timp, antrenamentul general nu este complet ineficient, el fiind esențial pentru întreținerea condiției fizice.

Competițiile pentru amatori sunt o motivare enormă pentru sportivii amatori și pentru cei care cochetează cu practicarea unui sport. După descoperirea sportului-pasiune, intervin sportivul amator investește în echipamente și antrenament tocmai pentru a se putea bucura mai mult de pasiunea pe care a dezvoltat-o.

Leave a Reply