Monitorizarea permanentă este un „must” pentru obținerea unor rezultate durabile

Indiferent de nivel, sportivii au tendința să se supraanteneze. Această pornire intervine din diverse motive, determinate de nivelul fiecărui sportiv. În timp ce la atleții amatori obiectivul este menținerea greutății și abordarea unui stil de viață sănătos, la cei profesioniști care participă la competiții specializate pentru nivelul lor de pregătire, îmbunătățirea permanentă a performanțelor este prioritatea fiecărui antrenament. Astfel, din dorința de a ajunge cât mai repede la rezultate vizibile, sportivii competitivi au această tendință către supraantrenament.

În timp ce atleții profesioniști au o percepție foarte clară asupra ceea ce înseamnă un antrenament excesiv și știu exact până unde să forțeze, amatorii au tendința de a face mai mult decât pot duce, ajungând la oboseală excesivă și probleme musculare care îi vor ține departe de sport o perioadă. Un „păcat” al sportivilor amatori este faptul că forțează o perioadă antrenamente intense, după care obosesc și au nevoie de perioade mai lungi de recuperare. Astfel, antrenamentele nu au continuitate, iar rezultatele sunt obținute mai greu, chiar dacă efortul depus este foarte mare.

Pentru a preveni această situație, este necesară o monitorizare atentă a raportului antrenament – rezultate și optimizarea acestuia, astfel încât sportivul să simtă plăcerea sportului, nu doar o stare constantă de oboseală. Orice sportiv amator, indiferent de sportul pe care îl practică de plăcere și pentru întreținere are la dispoziție o serie de aplicații mobile complexe care îl pot ajuta să determine parametrii între care se simte cel mai bine. Mai mult, își poate urmări și evoluția. De exemplu, în cazul alergării, monitorizarea evoluției se face cel mai simplu prin evaluarea raportului dintre distanța parcursă și timp, la care se adaugă și starea resimțită. În cazul în care sportivul resimte dureri musculare puternice și oboseală excesivă, poate că ar fi bine o reducere a unuia dintre parametrii, fie timpul, fie distanța, fie viteza.

Practic, monitorizarea contribuie la optimizarea antrenamentului, indiferent de natura lui, transformându-l din chin, în plăcere. Această transformare declanșează și o motivație psihologică pentru respectarea unui program de antrenamente și, implicit, la o creștere a performanțelor.

Chiar dacă majoritatea zilei o petrece, de cele mai multe ori în fața calculatorului, omul modern este încurajat la mișcare. Cultura pentru sport și pentru un stil de viață sănătos este promovată acum mai intens ca oricând tocmai pentru a combate afecțiunile determinate de sedentarism, dintre care cea mai frecventă este obezitatea. Tehnologia actuală permite o monitorizare destul de precisă și relevantă a activităților sportive, ceea ce poate fi un factor motivațional important prin lansarea unei competiții a sportivului amator cu sine însuși.

O aplicație poate deveni un antrenor personal care poate fi suficient pentru atlet care practică un sport de plăcere și pentru întreținere, nu urmărește participări și rezultate în diferitele competiții care se organizează din ce în ce mai frecvent pentru amatori. De la mountain biking, la ciclism de șosea, alergare, maratoane, baschet 3×3 și altele, mișcările sportive pentru amatori adună în fiecare an concurenți din ce în ce mai bine pregătiți și mai competitivi, semn că și-au dedicat timp antrenamentelor, iar unii dintre ei s-au concentrat chiar și pe o abordare profesională a antrenamentului.

Leave a Reply