Mic îndreptar al „maratonistului” amator

Vremea frumoasă îmbie la mișcare, așa că ai decis să spui adio vieții sedentare care se învârtea între birou și pat, trecând prin mașină, și să te apuci de alergare. Orice început e greu, așa că vei avea nevoie de puțină organizare pentru a reuși să respecți un program de antrenament. Pe lângă organizare, echipamentul corespunzător te va ajuta să practici acest sport în condiții de siguranță și confort. Chiar dacă atunci când privești din afară, alergarea nu pare mare lucru, dar este o activitate solicitantă, mai ales la nivelul încheieturilor.

Ca alergător începător, parcurge etapele care urmează pentru a reuși să intri într-un ritm de antrenament care să aducă rezultate.
1. Stabilește-ți un obiectiv. În primul rând, trebuie să știi pentru ce te antrenezi. Dacă nu ai mai alergat până acum stabilește-ți ca obiectiv să parcurgi 5 km în mai puțin de jumătate de oră. Se poate să nu reușești din prima încercare, poate nici din a doua, poate nici în primele 10 sesiuni de antrenament nu vei reuși să atingi acest obiectiv, dar cu siguranță te vei apropia de el. Odată ce l-ai atins, gândește mai departe și stabilește-ți unul și mai îndrăzneț.

2. Urmează un program. Acum te poți folosi de tehnologie pentru a-ți face un program de antrenament. Există o serie de aplicații care, odată instalate, vor începe să te transforme în sportivul amator, fit și dornic să se autodepășească. Programul nu trebuie să fie unul draconic, mai ales că nu ai aspirații către ultra-maratoane, ci unul lejer, care să te scoată din tensiunea zilnică a orelor de lucru.

3. Găsește-ți stilul. Traseul de alergare și muzica pe care o ascuți în timpul antrenamentului sunt doi catalizatori ai performanței. Dacă sesiunea de alergare este una plăcută din punctul de vedere al stării pe care ți-o creează, nu vei simți cum trec kilometri, vei resimți mai greu starea de oboseală, iar performanțele vor începe să crească simțitor. Poți să asculți un audiobook sau să urmărești un podcast, astfel încât să maximizezi valoarea timpului petrecut la alergat.

4. Achiziționează echipamentul potrivit. Alergarea nu este un sport costisitor. Totuși, vei avea nevoie de câteva articole de bază. Pantofii sport sunt esențiali, apoi o pereche de pantaloni de alergare și un tricou. Echipamentele de alergare sunt dintr-un material adaptat nevoilor atletului, oferindu-i confort în timpul practicării sportului, dar și o protecție împotriva accidentărilor care ar putea apărea. În ceea ce privește siguranța, pantofii sport sunt esențiali. Dacă începi să fii pasionat de sport, un tricou personalizat ar reuși, probabil să te motiveze mai bine.

5. Ascultă-ți corpul și nu neglija alte tipuri de exerciții. Cel mai important antrenor personal este chiar corpul tău. Modul în care reacționează la antrenament determină performanța. Atunci când simți că nu mai poți, oprește-te, fă o pauză și reia alergarea. Dacă simți că ai obosit, nu-i nimic, odihnește-te și pregătește pentru sesiunea următoare. Nu trebuie să forțezi deoarece nu vei reuși să accelerezi performanța. Corpul tău îți va dicta pur și simplu când poți să depășești limita maximă la care ai ajuns până la un anumit moment. Este recomandat să combini alergarea și cu alte tipuri de exerciții. Alternarea sesiunilor de alergare cu cele de forță poate constitui un antrenament complet interesant.

Leave a Reply