Începe sezonul de schi! Cum revii în forma care te-a consacrat pe pârtie?

Încă puțin și zăpada va fi numai bună pentru a-ți face revenirea pe pârtie. Începe sezonul de schi și nu ai vrea să te ia prin surprindere. Ca orice împătimit al sporturilor de iarnă ai echipamentul pregătit, ai profitat de ofertele speciale și lichidările de stocuri pe care magazinele specializate le-au lansat la finalul sezonului trecut, dar mai ai de lucrat la forma fizică. Ai vrea să te bucuri din plin de coborâri, să stai toată ziua pe pârtie, iar seara să te poți relaxa la un pahar de vin fiert fără să te doară toți mușchii neantrenați pentru mișcare.

Majoritatea schiorilor pasionați care sunt pe pârtii în fiecare weekend încă de la primul strat de zăpadă, profită de această perioadă de pre-sezon pentru a se pune în forma fizică necesară pentru sporturile de iarnă. Indiferent dacă ești începător sau avansat, după o pauză lungă de la mișcările specifice ale ar trebui să știi și să adopți câteva principii cheie pentru a reveni în cea mai bună formă e pârtii. Schiatul este un sport extrem de plăcut, dar cu urmări destul de incomode fără o pregătire prealabilă, mai ales dacă entuziasmul primei zăpezi te va determina să forțezi.

Dacă vrei o formă fizică excelentă, nu lăsa pregătirea pe ultima sută de metri. Două, trei antrenamente la sală și câteva ture de alergare nu te vor repune în formă, mai ales dacă ai avut o perioadă mai puțin activă din punctul de vedere al sportului. Schiatul solicită o serie de mușchi pe care nu-i folosești la capacitate maximă în mod curent. Așa că, dacă nu ai făcut antrenamente variate pentru tot corpul, s-ar putea ca acei mușchi să aibă nevoie de o reactivare pentru a face față provocării pârtiei. Mai mult, va trebui să faci față temperaturilor scăzute și altitudinii.

Este recomandat să te apuci de antrenamente cu cel puțin o lună înainte de reîntâlnirea cu pârtia pentru a-ți actualiza forma cardio-vasculară, ceea ce te va ajuta să faci față aerului care se rarefiază odată cu creșterea altitudinii. O formă cardio-vasculară impecabilă te va ajuta mai ales dacă plănuiești să schiezi la peste 2000 de metri. Bineînțeles, oricât ai fi de în formă, tehnica de schi contează. Cu cât tehnica este mai bună, cu atât ușchii sunt solicitați mai puțin la fiecare mișcare, ceea ce se traduce într-o anduranță mai bună. În cazul în care ești începător iar tehnica mai trebuie „șlefuită” forma fizică este esențială pentru a face față efortului.

Antrenamentele la sală pentru tot corpul ajută, dar pentru a „dezmorți mușchii” solicitați cu precădere la schi, există exerciții specifice, cum ar fi cele de balans. Mai mult, te poți orienta și către sporturi care solicită picioarele și necesită mișcări rapide, sprinturi și schimbări de direcție. Baschetul, tenisul sau fotbalul sunt sporturi care te vor ajuta enorm la pregătirea pentru schi. Așadar, mergi la câte o partidă cu prietenii ori de câte ori ai ocazia pe toată durata anului.

Ideal este să ai un stil de viață care include mișcare regulată, mai ales dacă job-ul te ține toată ziua pe scaun în fața calculatorului. Folosește-ți diminețile pentru face un antrenament, după care vei merge energizat la serviciu.
Un alt aspect important este flexibilitatea musculară și a tendoanelor. Temperaturile scăzute pot rigidiza mușchii, ceea ce va duce la o viteză de reacție redusă. Așadar, nu neglija stretchingul din programul tău de antrenament. De asemenea, o încălzire și niște întinderi sunt recomandate înainte de prima coborâre. Astfel, în cazul unei căzături vei avea șanse mai mari să te ridici ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și să-ți continui vacanța.