Este indicat să faci sport atunci când te lupți cu o răceală?

Este sezonul răcelilor, așa că este foarte posibil ca, mai devreme sau mai târziu, o astfel de afecțiune să te scoată din circuit. O serie de studii demonstrează că mișcarea este recomandată în astfel de cazuri deoarece grăbește vindecarea, dar este oare indicat să-ți urmezi programul intens de antrenamente? Există o serie de discuții în această problemă care nu reușesc să se alinieze și să dea un răspuns clar în ciuda studiilor care, deși oferă rezultate favorabile sportului, nu au o bază foarte largă de subiecți pentru a putea fi acceptate și implementate ca reguli. De aceea, vom încerca să mai risipim din vălul de ceață care acoperă încă această chestiune.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Zilnic, sistemul imunitar combate o serie de bacterii și viruși care pătrund în organism cu gândul să ne „vină de hac”. Cea mai utilizată „cale de acces” este tractul respirator superior pe unde intră „musafirii nedoriți” responsabili pentru răceli, gripe, tuse, infecții la nivelul gâtului și alte asemănătoare. În momentul în care acești factori de risc sunt detectați sistemul imunitar intră în acțiune pe trei niveluri:

  • fizic sau structural (secrețiile la nivelul nasului);
  • bariere chimice (acizii din stomac);
  • la nivel celular prin stimularea producerii de celule în sânge responsabile pentru eliminarea „invadatorilor”.

Aceasta este prima linie de apărare. În cazul în care este depășită sistemul imunitar trece la acțiuni mai complexe și mecanisme sofisticate pentru a combate infecțiile. Mai mult, celulele albe din sânge, „motorul sistemului imunitar” devin din ce în ce mai specializate pe măsură ce se luptă cu infecții, învață din fiecare astfel de luptă și reușesc să „memoreze” abordările. Astfel, dacă în viitor apare o infecție similară cu una din trecut va fi capabil să o elimine mai rapid.

Este recomandat să continui antrenamentele?

Acum că am văzut cum are grijă sistemul imunitar ca organismul să nu fie invadat de infecții, în momentul în care te lovește o răceală, dacă ai forța necesară și dacă această răceală nu se manifestă „în toată splendoarea”, ajută să faci antrenamente cardio ușoare. O alergare ușoară pe bandă sau în aer liber nu strică niciodată, mai ales în primele zile ale răcelii.

Ai grijă să „nu sari calul” deoarece asta va pune o presiune suplimentară pe organismul tău care, pe lângă lupta cu infecția va trebui să aloce resurse și pentru recuperarea musculară. Antrenamentele de intensitate mare care necesită o perioadă de recuperare musculară mai extinsă nu sunt o problemă în cazul unui organism sănătos deoarece se va adapta cu o mai mare ușurință condițiilor impuse, dar o răceală, oricât de superficială ar fi, îi slăbește această capacitate de adaptare.

Câteva activități recomandate pentru a nu-ți ieși din formă ar putea fi:

  • Plimbări;
  • Ciclism, dar cu o intensitate scăzută;
  • Jogging, la fel, într-un ritm comod;
  • Înot;
  • Yoga.

Aceste activități, practicate cu un control al intensității pot fi făcute dar doar dacă răceala este într-o formă ușoară. În cazul în care simptomele sunt puternice, este indicat repausul.

În fiecare zi, îți poți ajuta sistemul imunitar să se fortifice printr-un stil de viață activ și echilibrat. Mișcarea și dieta sunt esențiale, dar nu neglija echilibrul psihic. Un dezechilibru la nivel psihic poate destabiliza sistemul imunitar, lăsându-ți organismul vulnerabil.