Echipamentul corect, un plus pentru performanță și siguranță

 

Ceea ce porți la antrenamentele de la sală, la alergat, când ieși la o tură montană cu bicicleta, când alergi sau când mergi să joci un meci de baschet sau unul de fotbal cu prietenii, nu trebuie să se încadreze în niște tendințe ale modei. În primul rând, echipamentul trebuie să fie practic și să se muleze pe nevoile fiecărui sport în parte. Un echipament de ciclism nu va fi potrivit pentru baschet, la fel cum unul de fotbal nu va oferi cel mai bun suport într-un meci de tenis. Indiferent de nivel, achiziționarea echipamentului corespunzător este primul pas înainte de practicarea oricărui sport.

Indiferent dacă atletul este profesionist sau amator, echipamentul este esențial. Dacă pentru sportivii amatori, din punct de vedere tehnic, echipamentul adecvat îmbunătățește siguranța și confortul, la atleții profesioniști, calitățile echipamentului determină direct performanța. Tehnologia echipamentelor sportive evoluează în permanență, se investesc sume enorme în cercetare pentru ca sportivii profesioniști să reușească performanțe cât mai bune în condiții de concurs.

Există însă și reversul medaliei. Evoluția tehnologiei sportive a ajuns la un nivel la care oficialii din sport au ajuns să interzică unele echipamente care ajutau prea mult sportivul, oferindu-i astfel un avantaj net în fața competitorului care nu purta acel tip specific de echipament. Este vorba de costumele pentru înot din poliuretan care au fost interzise în 2010 după ce mai mulți atleți de top au reclamat avantajele pe care acest tip de costul le oferă înotătorului.

Rămânem la înot și trecem de la sportivii profesioniști, la amatorii care practică sportul de plăcere, adică merg la piscină de câteva ori pe săptămână pentru mișcare. Felicitări pentru inițiativă, dar atenție la echipament! Majoritatea bărbaților iau o pereche de pantaloni scurți obișnuiți atunci când merg la piscină, iar de aici decurg și performanțele care lasă puțin de dorit. Chiar dacă înoți foarte bine, dar ai un echipament necorespunzător, colegul de pe culoarul alăturat, cu echipament adecvat, va face o lungime de bazin mai repede, chiar dacă stilul lui nu este dintre cele mai elegante și eficiente.

Dacă la înot costumul face diferența, sunt alte sporturi în care confortul este un factor determinant al plăcerii de a face mișcare, dar și al performanței. La alergare, sau la ciclism ai nevoie de un tricou care permite eliminarea rapidă a umezelii și respirația corespunzătoare a pielii. Cu un astfel de tricou vei reuși să ieși la ture mai lungi, în condiții mai bune de confort. În schimb, tricourile de bumbac sunt foarte confortabile când sunt uscate, dar odată ce începi să transpiri, îngreunează mișcarea.

Fiecare disciplină sportivă implică un set complex de mișcări, iar echipamentul trebuie să fie adaptat acestor mișcări. În caz contrar, nu doar că va fi influențată negativ plăcerea de a face sport, ci vor fi favorizate și accidentările.

Leave a Reply