De ce este important să porți un echipament sportiv adecvat?

Tehnologia materialelor, a conceptului și a construcției propriu-zise de echipamente sportive a evoluat constant către îmbunătățirea condițiilor de care beneficiază sportivul în timpul antrenamentelor și a competițiilor. Echipamentele sunt concepute după indicațiile sportivilor profesioniști astfel încât să poată susține condițiile optime pentru atingerea performanței, dar și cele de siguranță pentru practicarea sportului. Fiecare sport are un set de specificații reieșite din studiul mișcărilor sportivului și a terenului pe care se desfășoară, iar echipamentele sunt construite ținând cont de aceste specificații.

În aceste condiții, indiferent de nivelul sportivului, hainele pe care le poartă sunt esențiale pentru beneficia de condițiile de confort și siguranță necesare astfel încât sesiunea de mișcare să fie cât mai plăcută. De aceea ne-am gândit la câteva criterii de care orice sportiv, în special amatorii care neglijează, de multe ori, echipamentul adecvat, ar trebui să țină cont înainte de sesiunea de antrenament.

Vremea
Indiferent de anotimp, poți practica sportul în aer liber, doar că trebuie să te pregătești pentru modul în care te va întâmpina vremea. De exemplu, vara, folosirea unui echipament adecvat are o contribuție majoră la prevenirea afecțiunilor provocate de căldură. De aceea, sunt recomandate haine mai largi care permit corpului să se ventileze, să se răcorească, iar transpirația să se evapore. În aceste condiții contează foarte mult și culorile, fiind recomandate nuanțele deschise care funcționează ca un scut împotriva razelor soarelui.

Iarna sau pe vreme rece, abordarea recomandată sunt straturile deoarece permite sportivului să aibă un confort termic optim la plecare, până se încălzește, după care, pe măsură ce simte nevoia mai poate înlătura câte un strat. În plus, la final, poate lua înapoi straturile care rămân uscate. Imediat peste piele este recomandat un strat de polipropilenă care poate absorbi și elimina eficient transpirația, astfel încât să beneficiezi de un confort termic optim. Straturile exterioare, cu deschideri pentru aerisire, contribuie, la rândul lor, în asigurarea confortului termic și reglarea temperaturii corpului. De asemenea, pe vreme rece, este recomandată purtarea unei măști sau a unei eșarfe pentru a-ți proteja plămânii de aerul rece. Mănușile sunt și ele obligatorii, la fel și șosetele mai groase.

Indiferent că este vară sau iarnă, protejează-ți capul. Vara, poartă o șapcă sau o bandană cu o nuanță deschisă, iar iarna, nu ieși la antrenament fără căciulă.

Mișcarea
Sunt recomandate haine mai largi sau elastice pentru a-ți asigura libertatea de mișcare de care ai nevoie pentru a-ți face antrenamentul corect și în condiții de confort. Nu încerca să faci sport în haine de stradă deoarece nu vei avea libertatea de mișcare necesară pentru exerciții corecte. Gândește-te cum ar fi dacă ai vrea să faci stretching în blugi.

Încrederea
Un echipament corect îți dă și încredere în tine, te pune în „modul sport” și te pregătește pentru antrenament. Așadar, cu cât te simți mai bine în hainele pentru antrenament cu atât te vei bucura mai mult de antrenament și vei fi motivat să continui chiar și când simți că ești aproape de limită. Mai mult, echipamentul devine un factor motivațional puternic. Au fost făcute și studii în acest sens, dar este suficient să intri într-o sală de sport și să-i întrebi pe sportivi cum se simt în echipamentele lor. Când vine vorba de sporturile de echipă, echipamentele personalizate dau sentimentul de apartenență la un grup care luptă pentru obiective comune, care are un set comun de valori și principii după care funcționează.

Câteva rânduri de echipament sunt o investiție importantă, dar merită atât timp cât este în beneficiul sănătății.