Cum poți obține „combustibilul” pentru sesiunile de alergare cu alimente curente

Dacă ieși la câte o tură de alergare de 3-4 ori pe săptămână, înseamnă că faci mișcare regulat, așa că, vei avea nevoie de o dietă deosebită de cea a prietenilor tăi sedentari. Este normal atunci când depui un efort fizic susținută să-ți și alimentezi organismul corespunzător astfel încât să poată susține acest efort, dar și recuperarea. Stai, nu fugi încă la supermarket pentru a te aproviziona cu batoane energetice și băuturi speciale pentru sport. Uite-te în frigider și în cămară. Este foarte posibil să găsești exact acele alimente care îți vor susține cel mai bine efortul.

O serie de alimente obișnuite, pe care ar trebui să le cumpărăm în mod curent sunt foarte bogate în vitamine și elemente nutritive necesare pentru susținerea efortului și îmbunătățirea performanțelor. Dacă vrei o masă perfectă pentru un sportiv amator s-ar putea să nu trebuiască să mergi mai departe de propria bucătărie. Am cercetat părerile specialiștilor în nutriție sportivă și am reuști să facem o listă a celor mai accesibile alimente pe care, dacă nu le ai în bucătărie, ar trebui să mergi la cumpărături.

Măsline și murături
În timpul verii, pentru antrenamente de anduranță în care țintești semi-maratonului sau chiar maratonul, menținerea nivelului de sodiu este un aspect esențial. Mai ales în timpul verii, măslinele și murăturile pot veni la fix pentru asigurarea acestui element nutritiv. Aceste alimente au puține calorii, dar cu un conținut ridicat de sodiu, element esențial pentru refacerea echilibrului electrolitic.

Untul de arahide
Pentru o doză de energie înainte sau după antrenament, untul de arahide vine la fix datorită conținutului de grăsimi vegetale, proteinelor, dar și a carbohidraților pe care îi conține acest aliment. Atenție, însă, consumă-l cu moderație deoarece vine cu un aport caloric foarte mare.

Fructele deshidratate
Acestea sunt alimentul ideal pentru o doză rapidă de energie asimilată înainte de efort. Pe lângă faptul că sunt o sursă naturală de zahăr, conțin și o serie de vitamine și minerale benefice pentru susținerea efortului. Curmalele, smochinele, caisele, dudele, stafidele sunt alternative energizante chiar și în timpul alergării dacă este vorba de o tură mai lungă.

Sfecla
Conform specialiștilor, această legumă are efecte benefice pentru sportivii care practică discipline de anduranță, în special conținutului bogat în nitrați. În momentul în care nitrații sunt ingerați, sunt transformați în oxid nitric, care poate reduce cantitatea de oxigen necesară în timpul probelor de anduranță.

Ovăzul
Este foarte accesibil și ușor de depozitat pe orice raft din bucătărie. Este o sursă complexă de carbohidrați care au nevoie de mai mult timp decât zahărul pentru a fi digerați, așa că asigură o sursă sustenabilă de energie. Înainte cu câteva ore de un antrenament sau de o cursă, o porție de ovăz, preparat după bunul plac este foarte indicată de nutriționiști.

Iaurtul
Iaurtul simplu este o sursă importantă de proteine. Ceea ce recomandă iaurtul în dieta sportivă este faptul că proteinele sunt absorbite mai repede de organism. După antrenament acest aliment poate „face minuni” pentru recuperarea mușchilor, în reconstruirea fibrelor musculare.

Quinoa
Aceasta este alternativa la sursele cele mai comune de carbohidrați, respectiv pâinea și pastele. De asemenea, are și un conținut ridicat de proteine și, nu în ultimul rând, este foarte ușor de digerat. Un mic dejun pre-antrenament poate fi quinoa cu lapte și cu fructe uscate pentru a-ți lua doza de energie.

Acum că știi ce trebuie să mânci, pregătește-ți echipamentul și ieși la o tură!

Leave a Reply