Cum îți construiești echipamentul pentru turele de mountain biking din această toamnă?

Toamna nu trebuie să oprească aventurile cicliste de weekend. Nu este încă momentul să „pui bicicleta în cui”, ci să te echipezi corespunzător și să-ți urmezi pasiunea cât încă drumurile forestiere și potecile de ciclism montan nu sunt încă acoperit cu zăpadă. Până una-alta, natura îți oferă toamna niște senzații, mirosuri și nu în ultimul rând, priveliști care merită efortul. Dacă vrei să te bucuri de tot ceea ce toamna pe bicicletă poate să îți ofere, vei ave nevoie de câteva adaptări ale garderobei, tocmai pentru a-ți asigura confortul ideal pentru a profita din plin de tot ceea ce toamna în natură poate să-ți ofere.

Dacă pleci de dimineață într-o tură montană, temperaturile sunt cam 6-7 grade Celsius. Ți se pare frig așa că, ai tendința să te îmbraci foarte gros. Nu este nevoie deoarece, după 10 minute de pedalat te vei încălzi și vei simți nevoia să te dezbraci, iar hainele groase vor deveni o povară. Optează pentru o bluză de ciclism anti vânt sau, mai degrabă pe un softshell ca strat exterior. Bineînțeles, sub acest softshell poți să îmbraci un tricou de ciclism și un tricou de compresie pentru a te asigura că nu te va deranja aerul rece.

Secretul confortului termic pe timp de toamnă sunt straturile. Așadar, conentrează-te pe mai multe straturi ușoare care pot fi înlăturate și puse în rucsac dacă vei avea nevoie de mai mult aer. Cea mai corectă abordare din punct de vedere tehnic este să începi cu un tricou de compresie din poliester sau o combinatie de poliester cu alt material elastic astfel încât acest strat să asigure o eliminare rapidă a umezelii. Dacă ai parte de o zi mai rece, ia un tricou sau o bluză de ciclism cu mâneci lungi. De asemenea, vesta poate fi adăugată ca strat exterior deoarece va vea o contribuție extrem de importantă la menținerea confortului termic.

Am văzut cum poți să te îmbraci în partea superioară, hai să vedem cum îți asiguri confortul termic la nivelul picioarelor. O „regulă de aur” este să îți acoperi genunchii. Poți opta pentru încălzitoare de genunchi dacă încă nu vrei să renunți la pantalonii scurți de ciclism, dar dacă temperaturile nu sunt foarte preitenoase, obișnuiește-te cu gândul că nu mai este vară și ia fie o pereche de pantaloni de cilcism, sau colanți cu întărituri pe genunchi pentru un plus de confort. Colanții îi poți lua pe sub pantalonii scurți pe care îi foloseai în mod normal în turele de vară, dacă nu vrei să te desparți de ei.

Să nu uităm de șosete. Este recomandat să porți o pereche de șosete dedicate pentru ciclism, de preferat lungi. Acestea sigură compresie la nivelul labei piciorului a gleznelor și a gambelor, compresie necesară pentru o circulație corespunzătore a sângelui. În plus, șosetele de cilcism au întărituri care asigură ți un grad ridicat de confort în timpul sesiunilor mai lungi de pedalat.

Ca „dotare” opțională, poți lua și niște huse pentru pantofii de ciclism. Acstea vor îmbunătăți simțâitor confortul termic și vor asigura protecție foarte bună împotriva vântului și a umezelii.

Acum te poți bucura din plin de turele de toamnă

Leave a Reply