Chiar și iarna poți să-ți continui antrenamentele cardio ture de alergare afară

Alergătorii pasionați au o „slăbiciune” pentru diminețile de toamnă când soarele încălzește discret, iar foșnetul frunzelor este „coloana sonoră” la fiecare pas. Aerul curat și nu foarte rece din aceste dimineți este „combustibilul” perfect pentru un antrenament reușit și benefic. Temperaturile dimineților de toamnă sunt perfecte pentru maximizarea performanțelor dar, acum trebuie să ne luăm adio de la acea atmosferă plăcută și să ne pregătim pentru iarna care a încetat de mult să mai bată la ușă și este acum cu un picior peste prag.

În curând ne așteptăm la zăpadă, la gheață și la temperaturi care nu te prea îmbie la mișcare în aer liber. Totuși, dacă îți place sportul, nu trebuie să te sperie câteva grade sub 0, ci dimpotrivă, să te motiveze. Alergare poate fi la fel de plăcută și atunci când vei simți sub tălpi zăpada, în locul covorului de frunze uscate. Nu este provocare ușoară, dar cineva trebuie să o facă, iar acel cineva trebuie să fie pregătit. Hai să vedem cum faci față provocărilor majore ale unui antrenament în aer liber în condiții de iarnă.
Temperatura: prima provocare
Regula de bază atunci când te îmbraci pentru un antrenament „răcoros” afară este să te îmbraci în straturi. Producătorii de echipamente sportive au construit îmbrăcăminte specializată pentru această vreme, din materiale ideale pentru sport care asigură confortul termic și libertatea de mișcare de care ai nevoie pentru ca temperatura să nu fie un inamic al antrenamentului tău. Un strat de bază din material sintetic va ajuta la îndepărtarea transpirației de piele. În cazul în care ninge, un strat exterior impermeabil este recomandat.
Prin cap se pierde un procent important de căldură, așa că nu ieși la alergat fără o căciulă care acoperă complet și urechile. De asemenea, cu cât este mai frig cu atât este recomandat să ai mai puțină piele expusă. Mănușile sunt obligatorii, iar fața o poți acoperi cu o eșarfă, astfel încât săi ai doar ochii liberi. Este important să îți acoperi nasul pentru a nu respira direct aerul rece.
Protejează-ți și picioarele cu o pereche de colanți de compresie peste care îi poți lua pantalonii de alergare. Poartă șosete mai groase, speciale pentru alergare și pantofi de alergare adecvați, cu o talpă care beneficiază de aderență crescută.

Alergarea prin zăpadă
Dacă sunt câțiva centimetri de zăpadă nu te descuraja! Antrenamentul va fi unul mai intens dar și un confort sporit. Stratul de zăpadă va atenua presiunea asupra încheieturilor. Aceste condiții nu sunt recomandate pentru alergări rapide, dar sunt perfecte pentru ture de anduranță la un ritm scăzut spre mediu.

Din punctul de vedere al gradului de dificultate, stabilitatea va fi o provocare majoră, de aceea nu este recomandat ritmul alert, oricât de bună ar fi talpa pantofilor de alergare. Vor acționa mai mulți mușchi pentru menținerea stabilității, de aceea s-ar putea să nu reușești să-ți atingi performanțele atinse în condiții de toamnă timpurie sau primăvară.

Deși alergarea pe timp de iarnă este un antrenament excelent, un strat de zăpadă care depășește câțiva centimetrii și gheața de pe aleile parcurilor este un impediment major. În aceste condiții este recomandat să apelezi la banda de alergare pentru un antrenament cardio.

Iarna nu prezintă condițiile ideale pentru alergare, dar dacă vrei o provocare, acest anotimp o lansează.