Ce trebuie să faci și ce nu imediat ce te decizi să te apuci de sport?

Ai un stil de viață sedentar și o rutină care nu implică prea multă mișcare. Mergi la serviciu cu mașina, stai la birou opt ore, după care te întorci acasă și te trântești pe canapea în fața televizorului. Mai mult, ai început să acumulezi kilograme, așa că te-ai decis că a sosit momentul să faci o schimbare radicală, să adopți un alt stil de viață. Așa începi să introduci sau să reintroduci sportul în viața ta, dar înainte să mergi la sală, ar trebui să te pregătești puțin astfel încât să și ai rezultate.

Chiar și sportivii amatori mai experimentați fac greșeli, așa că este foarte importat să ai o abordare corectă încă de la primul antrenament.

Ceea ce trebuie să faci
Antrenează-te zilnic.
La început vei avea nevoie de o perioadă de adaptare la programul de antrenamente, așa că ar fi bine să exersezi în fiecare zi pentru a-ți dezvolta obiceiul de a face mișcare. Bineînțeles, la început sesiunile de antrenament vor fi mai scurte și ma puțin intense, până intri în ritm. Începe cu 30 de minute de cardio zilnic, la o intensitate care îți este comodă, iar două zile fă și câte un antrenament de forță. Respectă acest program timp de două sau trei luni, până când simți că sportul a devenit o parte integrată în rutina ta.

Relaxează-te. De obicei, începătorii sunt oarecum stresați, fie datorită nesiguranței generate de un mediu nou și de mișcări noi, fie din dorința de a slăbi sau de a obține rezultate rapide. Nu-ți încorda toți mușchii, relaxează-i și concentrează-te pe mușchii vizați de exercițiul pe care îl faci. Astfel vei avea energia necesară pentru a duce la bun sfârșit fiecare exercițiu. Implicit, rezultatele vor mai bune.

Greșeli frecvente
Nu te bloca pe banda de alergare. Majoritatea începătorilor, la primul contact cu sala de antrenament consideră banda de alergare cel mai accesibil aparat disponibil, așa că îi învață imediat comenzile, iar antrenamentul se va termina la finalul alergării. Mai devreme sau mai târziu va interveni monotonia și ,implicit, va dispărea bucuria și entuziasmul sportului. Descoperă toate aparatele, încearcă-le, alternează, diversifica-ți antrenamentul pentru ca acesta să nu devină monoton. Alternează cu ture de alergare în parc sau cu plimbări cu bicicleta.

Atenție la postură! Indiferent că faci cardio sau antrenament de forță, este foarte important să ai spatele drept. O postură corectă te va face să te simți bine și îți va îmbunătăți performanțele. O postură incorectă poate avea efecte negative serioase, cum ar fi împiedicarea unei respirații sănătoase și, implicit, o privare a mușchilor de oxigen.

Odată ce ai reușit să îndrepți greșelile începătorului și să te simți confortabil la antrenamente, poți trece la nivelul următor.

Leave a Reply