Ce înseamnă un antrenament eficient?

Într-o lume din ce în ce mai sedentară, sunt recomandate cele cel puțin 30 de minute de mișcare zilnică. Totuși, jumătatea de oră de plimbare nu va avea ca rezultate dispariția kilogramelor în plus și un corp tonifiat, ci vor oferi, în cel mai bun caz, un sentiment zilnic de împlinire a unui obiectiv esențial pentru un stil de viață sănătos. Totuși, dacă vrei mai mult, indiferent de vârstă, vei avea nevoie de un program de antrenament moderat către intens, în sesiuni aproape zilnice de aproximativ 60 de minute. Acestea sunt normele sugerate de specialiști, dar sunt flexibile în funcție de reacțiile proprii fiecărui sportiv amator.

Antrenamentul complet trebuie să îmbine două elemente esențiale pentru îmbunătățirea condiției fizice, respectiv antrenamentul cardio cu cel de forță, pentru dezvoltarea grupelor de mușchi. În timp ce antrenamentul cardio întreține sănătatea inimii și disponibilitatea la efort, antrenamentul cu greutăți este esențial pentru creșterea forței și îmbunătățirea posturii. Cardio și forță trebuie să facă parte din rutina zilnică a tuturor celor care vor să se orienteze către un stil de viață sănătos și să evite efectele nocive ale sedentarismului.

În cazul în care vrei să scapi de kilogramele în plus rapid și eficient, încearcă un antrenament cardio pe intervale. Este foarte posibil să dea rezultate mult mai bune decât o alergare, de exemplu, de o oră, la un ritm constant. Un exemplu de antrenament cu intervale este alternarea perioadelor scurte de sprint cu perioade de alergare la intensitate redusă, mai lungi. Acest tip de antrenament contribuie la accelerarea arderilor și consumul mai rapid de calorii. Alternează zilele în care faci acest tip de antrenament cu zilele în care te dedici antrenamentului de forță. Ca regulă generală pentru antrenamentul de forță, trebuie să faci 12 repetări pentru a lucra bine mușchiul, așa că dozează-ți greutățile inteligent.

Un antrenament eficient nu poate să înceapă fără o încălzire corespunzătoare. Între 5 și 10 minute de „gimnastică aerobică” ușoară, urmată de un stretching ușor al principalelor grupe de mușchi care urmează să fie antrenați va pregăti organismul pentru antrenamentul propriu zis. În plus, încălzirea este absolut esențială pentru evitarea accidentărilor.

Perioada de cool down de după antrenament este aproape la fel de importantă ca parte premergătoare. Stretchingul de după antrenament va contribui la creșterea flexibilității. După antrenament mușchii sunt încălziți și flexibili, așa că ar fi păcat să nu profiți de acest lucru. Mai mult, prin exercițiile de stretching vei preveni durerile musculare sau alte probleme care pot apărea la nivelul mușchilor.

Nu în ultimul rând, asigură-te că ai echipamentul potrivit. Tehnologia sportivă a evoluat astfel încât să ofere sportivului, indiferent de nivel, confortul optim pentru a-și putea practica sportul preferat. De multe ori, echipamentul adecvat poate determina și siguranța în sală, pe pista de atletism sau pe terenul pe care practici sportul preferat. Echipamentele personalizate, Ballan Sports Wear, pe lângă faptul că sunt din materiale de calitate și favorizează practicarea sportului în cele mai bune condiții, pot deveni și un bun element de motivație, în special pentru entuziaștii sporturilor de echipă.

Leave a Reply