5 argumente în favoarea turelor de alergare montană

Alergarea montană a câștigat în popularitate în ultima perioadă, reușind să-i atragă prin peisajele ei, aerul curat și provocările pe care le lansează pe o serie de sportivi amatori și profesioniști, pasionați de maratoanele și semimaratonele pe teren plat. Alergarea montană a venit cu altceva, cu o altă abordare a alergării, dar și cu recompense care nu au cum să nu-l motiveze pe un sportiv iubitor de natură.

Adevărul fiind spus, atât pentru sportivii experimentați, cât și pentru cei care încep să deslușească tainele acestei discipline sportive, alergarea montană propune o serie de avantaje față de cea pe teren plat, reușind astfel să-l determine pe sportiv să se bucure mai mult de mișcare. În același timp, alergarea montană poate deveni un antrenament foarte bun pentru îmbunătățirea performanțelor pe pistă sau pe teren plat.

Câteva dintre cele mai importante argumente în favoarea alergării montane sunt:

Rată redusă a accidentărilor. În primul rând, suprafața traseului de alergare montană este mai moale decât asfaltul sau betonul, așa că este din start un plus din punctul de vedere al prevenirii accidentărilor. Ligamentele sunt supuse unor presiuni reduse, iar mușchii reușesc să absoarbă forțele generate mai eficient.

Îmbunătățirea tehnicii de alergare. Atunci când alergi pe teren accidentat, vei avea, implicit o tendință de schimbare a tehnicii. Practic, este o adaptare la tipul de teren, dar este la fel de benefică și pe suprafețe plane. Așadar, alergarea montană impune pași mai mici, mai rapizi și o schimbare a pasului prin evitarea presiunii asupra călcâiului.

Refacere psihică. Pe lângă beneficiile psihice, mișcarea în mijlocul naturii contribuie decisiv la relaxarea psihică. Evadarea din peisajul urban și provocarea abilităților fizice în mijlocul naturii sunt, pentru un sportiv pasionat, elemente esențiale de relaxare. În plus, stresul ritmului și a timpilor de parcurgere a traseului este mult mai redus la munte.

Aer curat. Cărările de munte nu sunt accesibile vehiculelor motorizate, așa că sportivul se va oxigena foarte bine, iar beneficiile sportului în acest aer sunt net superioare celor a mișcării în jungla urbană.

Îmbunătățirea performanțelor. Pentru cei care sunt preocupați în permanență să se autodepășească, alergarea montană este un bun antrenament pentru îmbunătățire a timpilor pe asfalt. Urcările provoacă mușchii, îi întăresc. De fapt, urcările sunt cel mai bun antrenament de forță pentru alergători. Așadar, pentru performanțe mai bune în timpul sesiunilor de alergare, câteva ture montane pe timp de vară și nu numai, pot face minuni.

Popularitatea alergărilor montane se transformă în evenimente care adună entuziaști ai mișcării, atât profesioniști cât și amatori. Una dintre cele mai importante competiții din zona Sibiului, ÎnAlergare este un eveniment ajuns la cea de-a cincea ediție, structurat întrei tipuri de curse concepute în funcție de nivelul de pregătire al participanților. Profesioniștii pot opta pentru maraton, amatorii pentru semimaraton, iar „Familia ÎnAlergare” este categoria rezervată familiilor cu copii. În acest an, evenimentul se desfășoară pe 30 iulie, la Păltiniș, iar traseele propuse de organizatori sunt absolut extraordinare.

Susținem ÎnAlergare 2016 pentru că ne dorim promovarea sportului și a beneficiilor pe care le aduce practicarea lui în mod regulat.

Leave a Reply