10 exerciții de antrenament psihologic și mental pentru îmbunătățirea performanțelor sportive

Psihologia sportivă și antrenamentul mental te pot ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, formă fizică și performanță mult mai rapid și într-un mod mult mai ușor decât dacă ai neglija aceste aspecte. Antrenamentele fizice sunt esențiale, dar fără un psihic puternic, fără să-ți construiești zi de zi motivația, este foarte posibil ca, la un moment dat, să renunți. Așadar, hai să vedem 10 exerciții pentru psihic prin care vei reuși să-ți construiești motivația, încrederea și să progresezi mai rapid către atingerea obiectivelor.

1. Imagini pozitive. Folosește-ți imaginația în timpul antrenamentelor și proiectează-ți imagini care creează sentimente de forță și viteză. De exemplu, dacă la o tură de alergare întâlnești o pantă, imaginează-ți că odată ce ajungi ți se va deschide o priveliște minunată. Chiar dacă ceea ce vezi din vârful pantei nu se asemănă cu ceea ce ți-ai imaginat, satisfacția îndeplinirii obiectivului va compensa deziluzia.

2. Încurajări mentale. Întotdeauna încearcă să te încurajezi, să-ți construiești în cap fraze care să te motiveze și să nu te lase să renunți. De multe ori, antrenamentul poate fi atât de dur încât te vei gândi inevitabil : „Mă dor toate prea tare! Nu vreau să mai continui!”. Șterge repede aceste gânduri și spune-ți cam așa „Mă simt extraordinar pentru că fac asta pentru mine, pentru sănătatea mea și trebuie să continui.”

3. Concentrează-te pe momentul prezent. Atunci când ești la antrenament gândește-te doar la ceea ce faci în momentul respectiv, la exercițiul și la repetările care sunt la rând. Nu te gândi la următorul exercițiu sau le cel anterior. Momentul prezent este cel care contează, așa că străduiește-te să-l valorifici la maxim.

4. Creează-ți avantaje. Caută întotdeauna să-ți creezi avantaje fie din mișcările corpului, fie folosindu-te de colegii de antrenament, de echipă, sau de adversari. De exemplu, la ciclism, te poți pune în spatele altui ciclist care va sparge vântul în față, iar tu vei pedala mai ușor o perioadă, îți vei aduna forțele pentru a ataca decisiv atunci când vei fi pregătit.

5. Fragmentează-ți obiectivele. Stabilește-ți obiective pe termen scurt pe care le poți atinge cu o mai mare ușurință. De fiecare dată când vei reuși să atingi un astfel de obiectiv, vei crește, vei progresa și te vei motiva să mergi mai departe. Fragmentează-ți antrenamentul și concentrează-te pe obiectivul imediat, iar numai după ce a fost îndeplinit, mută-ți atenția pe următorul.

6. Monitorizarea corpului. Acest proces mental de monitorizare a organismului în timpul antrenamentului te va ajuta să-ți reglezi intensitatea exercițiilor. Practic, vei putea adapta exercițiile, indiferent de natura lor, la ritmul corpului tău, obținând astfel un răspuns mai prompt și rezultate mai rapide.

7. Detașează-te de finalizare. Concentrează-te să faci mișcările corect, sau să ai un ritm susținut și doar pe ceea ce ai de făcut acum. Nu te gândi la timpul pe care îl vei realiza sau la locul pe care vei termina cursa.

8. Bucură-te de durere. Dacă faci sport, cu siguranță știi ce înseamnă „durerea bună”, febra musculară care nu te mai lasă să te miști după un antrenament mai intens. Bineînțeles, o vei simți și a doua zi, dar nu renunța la antrenament. Încearcă să o ignori concentrându-te pe respirație și pe ritmul mișcărilor. Durerea este doar semnul unui antrenament reușit, așa că ar trebui să o privești ca o realizare, ca un factor care să te motiveze.

9. Atenție. Nu lăsa să te atingă elemente care ți-ar putea distrage atenția de la antrenament sau de al cursă. Lasă de-o parte grijile, problemele și complexele. Contează doar să-ți aduni forțele psihice și fizice pentru a fi mai aproape de obiectivele propuse.

10. Sărbătorește. Bucură-te și apreciază fiecare obiectiv de fitness și de forță pe care reușești să îl atingi, dar și de forma ta generală. În timpul antrenamentului, relaxează-te și ai încredere în corpul tău. Gândește-te că ți-ai stabilit obiective realiste pe care le poți atinge deoarece corpul tău poate să facă față antrenamentului.